Шефът на БИПИ: Разпитът на Рашков е тест за прокуратурата

В интервюто си за „Денят на живо с Наделина Анева” по Nova News, на Биляна Гяурова-Вегертседер коментира няколко важни въпроса, свързани със съдебната реформа, доверието в органите на съдебната власт, основните задачи пред 47-то Народно събрание и предложението ан БИПИ за Aнтикорупционен борд COVID-19.

На въпроса за разпита на министъра на правосъдието Бойко Рашков в прокуратурата, Биляна Гяурова-Вегертседер коментира, че това е очаквано и дори предизвикано от действията на самия министър. Това е тест за самата прокуратурата, с оглед на сериозните критики към нейната работа и настоящия Главен прокурор. Относно амбициозната програма на управляващите за реформа в правосъдието и опасността от превръщането ѝ в реваншизъм, директорът на БИПИ посочи, че самото словосъчетание „съдебна реформа” е изпразнено от съдържание, особено с оглед на липсата на резултати след направените досега пет промени в Конституцията, четири от които в частта за съдебната власт.  Според Вегертседер

„Работата на сегашното правителство по отношение на съдебната реформа е свързана най-вече с управление на очакванията. Очакванията за неосъществяващи се до момента дълбоки промени в съдебната власт са много високи и според мен трябва едно такова управление да се пази да не падне от високо.”

На въпроса кои са стъпките, които трябва да направят управляващите през 2022 г., Биляна Гяурова-Вегертседер отговори, че през първите 6 месеца ще се  случат няколко много важни неща:

1. ВСС стартира своята работа през 2022 г. с летящ старт с избора на председател на ВКС. Това е един от най-значимите избори в рамките на Съдебната власт. От начина, по който ВСС ще направи или няма да направи избор може да се види каква ще бъде нагласата му към еманципация от досегашната си нетолкова лицеприятна работа.

2. Парламентът трябва да се заеме с избора на Главен инспектор и инспектор във ВСС. БИПИ е една от организациите, които сериозно критикуваха липсата на организация на тази процедура от няколкото поредни Народни събрания и дори призова г-жа Точкова да подаде оставка, за да може да предизвика НС да стартира таква процедура. Организирането ѝ от настоящия парламент ще покаже доколко народните се  държи на съдебната реформа като такава. Важно е и самата процедура и изборът да бъде организиран по прозрачен начин.

3. Избор на нов ВСС.

По повод поставените от ГЕРБ условия за освобождаване на министър Бойко Рашков ако Иван Гешев вече не е на позицията Главен прокурор, Вегертседер коментира, че свеждането на решителните промени до конкретната личност е изключително погрешен подход. Това означава, че не се вижда проблемът, който е в системата. Той трябва да бъде решен по законодателен път. Ако всичко се свежда до конкретната личност и проблемът не се решава на ниво процедура, система, закон и най-високото ниво – Конституцията, това означава, че нищо не е научено от последните 30 години. Трябва да се гледа малко по-широко, което включва провеждането на изпипани и обсъдени с експерти законодателни промени, които да доведат до това, че изборите в съдебната система да не зависят от конкретната личност.

Относно предвиденото в коалиционното споразумение отпадане на кариерните бонуси за членовете на ВСС, Биляна Гяурова-Вегерседет смята, че това е една от промените в Закона за съдебната власт, които 47-ят парламент трябва да отмени. Чрез тази промяна от последните няколко години се заобикаля конкурсното начало, което е един от основополагащите принципи за влизане и израстване в системата на Съдебната власт. Трябва да се имат предвид и магистратите в Специализираните съд и прокуратура, за които също бяха предвидени допълнителни възнаграждения по доста неясни критерии.

Накрая на интервюто, се обсъди и предложението на БИПИ за създаване на Антикорупционен борд Ковид-19. То е отправено от организацията в рамките на разговорите с Министерски съвет между неправителствения сектор и представителите на отделните институции за включването в Четвъртия план по програмата за Открито упавление. Предстои този план да бъде одобрен, като Вегертседер посочи, че се надява Антикорупционният борд да бъде включен като част от работата на Националния съвет по антикорупционни политики, където е неговото логично място.

Можете да чуете интервюто ТУК.

Следвайте ни