Теодор Славев: Решението кой ще оглави КЕВР вече е взето, процедурата е ритуал

„Да не се залъгваме. Решението кой ще оглави КЕВР вече е взето. Процедурата просто е един ритуал, някаква формалност.“ Това каза в интервю за БНР Теодор Славев от Българския институт за правни инициативи (БИПИ). За ускорената процедура за промените в състава на КЕВР, както и в отговор на въпрос защо първо се прибягва към смени в енергийния регулатор, при положение, че има и други органи, чийто състав е с отдавна изтекъл мандат, Теодор Славев коментира: „То е по бръснача на популизма решението. Защото имаше напрежения и престрелки между министър-председателя и председателя на КЕВР, обвинения за несъгласуване от страна на изпълнителната власт, от друга страна – на регулатора – обвинения в намеса в независимостта на КЕВР. Според мен е популистко – за да се намери изкупителна жертва, аватар, който да обясни това неприятно вдигане на цените.“

Славев акцентира върху предстоящите законодателни промени в Закона за енергетиката, които касаят избора на членове на КЕВР. „Те на практика предлагат промени в критериите за избор, разширявайки дефиницията за стаж в областта на енергетиката. По принцип това да включва по-широк кръг от компетентности е добре, защото разширява базата, от която Народното събрание може да прави избор. Само че те са доста специфични като формулировка и тук се пораждат съмнения дали не се правят за конкретен човек.“ Славев допуска, че от ИТН няма да издигнат кандидат за КЕВР, но ще поискат място в Конституционния съд или в някой от другите регулатори. „Това важи и за другите партии.“Обществото има свръхочаквания за бързи действия за смяна на конкретни персони, това бяха искания и на протеста, който след трусове доведе до формирането на ново правителство, посочи Славев. 

„Много е проблематично, ако законопроекти, които касаят преформатиране, преструктуриране на институции, особено чувствителни, в областта на борбата с корупцията, минават през народни представители“, смята експертът. По думите му в този случай степента на влияние на интереси извън оправомощените е много по-висока.“ Когато една процедура минава през Министерския съвет, има задължителна съгласувателна процедура, участват много министерства, експерти, съветници и там изискването на задълбочена оценка на въздействието е много различно от това, което например сега НС прави с мотивите за изменение на Закона за енергетиката, уточни той. Очакванията са тези реформи да дойдат от изпълнителната власт, а не от народни представители, подчерта Славев.

И в момента КПКОНПИ след преместването на звеното от ДАНС има разследващи функции. Въпросът е при такава дейност доколко това може да бъде използвано като доказателства в съдебен процес. Коалиционното  споразумение предвижда да се даде повече тежест на тези действия, поясни Теодор Славев. Подходът за борба с корупцията не може да бъде затворен само в една агенция, изтъкна той. Според него не бива да се допуска за да се удовлетвори това партийно-квотно представителство, да се правят едни агенции за повече места.

„Каквито и процедури да се направят, каквито и нормативни изисквания, ако няма морална настройка на тези, които правят избора и на тези, които заемат длъжността, да изпълняват своята дейност само в рамките на закона и добросъвестно... Хората имат значение и всички правила могат да се заобиколят при процедурите за избор, колкото и да са сложни те.“

Цялото интервю чуйте ТУК.

Следвайте ни