Холандският посланик не припознава България като правова държава

"Не съм тук да ви размахвам пръст, но в Холандия се придържаме към тези ценности и бихме се радвали и в България да правите това."

С тези думи посланикът на Холандия Карел ван Кестерен обясни, цитиран от "Медиапул", че България е изпълнила техническите критерии за членство в Шенген, но за да го получи, първо трябва да се присъедини към общите европейски ценности, като дипломатът посочи изрично правова държава и върховенство на закона.

Позицията на посланика, че на практика България не отговаря на изискванията за правова държава и върховенство на закона, той изрази по време на своя лекция пред Националния институт по правосъдието на тема "Ролята на правосъдието в дипломацията". Той обаче направи уговорка, че говори от лична позиция, а не от името на Холандия, която пък е сред най-сериозните критици на страната ни за Шенген, именно заради липсата на напредък в борбата с корупцията.

"България има проблеми и предизвикателства още от началото на процеса си по присъединяване към ЕС. Бих казал, че ние сме строги, но справедливи. Трябва да се придържате към общите стандарти и ценности на този съюз ", каза посланикът.

Източник: Правен свят

 

 
  • Начало
    • Новини
      • Холандският посланик не припознава България като правова държава