Прокурор по знакови дела става зам.-шеф на ДАНС

от сп. Правен свят

Прокурор по няколко знакови дела става заместник-шеф на Държавната агенция "Национална сигурност". На днешното си заседание правителството определи Ваня Стефанова за заместник на Владимир Писанчев.

Стефанова е била част от екипа прокурори, които разследваха случая с намерените в печатница в Костинброд бюлетини и срещу бившия земеделски министър Мирослав Найденов.

Преди да встъпи в длъжност, обаче, Висшият съдебен съвет (ВСС) ще трябва да я освободи от съдебната система. По неофициална информация първото заседание на съвета след ваканцията ще се проведе на 12 септември.

Според последните промени в Закона за ДАНС, направени в началото на лятото, мястото й в прокуратурата ще се пази. Назначаването й е свързано с новите разследващи функции, които бяха възложени на ДАНС с поправките от лятото, твърдят запознати.

Ваня Стефанова е родена на 26 септември 1973 г. Завършила е право в СУ "Св. Климент Охридски". Дълги години е работила като следовател и прокурор. От 2008 г. е командирована в Софийска градска прокуратура като прокурор в Специализираното звено за разследване на измами, засягащи финансовите интереси на Европейския съюз. От април 2010 г. е прокурор в СГП.