Теодор Славев: Главният прокурор да бъде изслушан от Народното събрание

"Имам съмнение, че дори след това убийство тази мрежа за натиск върху магистрати ще продължи да действа, само че може би с нови аватари или посредници".

Това заяви пред БНР Теодор Славев от Българския институт за правни инициативи в коментар за убийството на Мартин Божанов - Нотариуса.

"Правилникът позволява главният прокурор да бъде изслушан в НС за това как се управлява наказателната политика в страната. След такъв скандал, който се припомни, защото той не е от сега, след убийството на Божанов наново излезе на преден план, е задължително да разберем всъщност прави ли се нещо, правено ли е нещо и докъде стига, защото нещата, за които се твърди - специални заведения за магистрати, подслушвания, инсинуации, намеса в личния живот, за да могат да се склоняват по едно или друго дело, да действат по определен начин, адвокати-посредници - това означава, че ние нямаме независима съдебна власт и това е така в продължение на години". 

Според него изслушване е задължително и необходимо: 

"Напрежението и в съдебната система, и сред обществото е огромно. Скандалът е брутален. Имаме убийство на знакова фигура от ъндърграунда. Нямаме никаква институционална реакция". 

По думите му такова разследване е възможно. 

Продължава събирането на доказателства за убийството на Мартин Божанов

Нотариуса е бил разследван за имотни измами, пране на пари и изнудване

Бойко Рашков обвини вътрешния министър във връзки с ДПС

Теодор Славев коментира и въпроса как се стигна до там през закон да се направят промени в току що направените промени в Конституцията. Според него е можело без да се пипа Конституцията през закон да се решат допуснатите пропуски. 

"Проблемът тръгна оттам, че ВСС отказа да работи в условията на новата Конституция", отбеляза той. По думите му на 28 декември е имало среща между двете колегии, на която е бил поставен въпросът как да се действа в тази ситуация. 

"Начинът, по който беше направена през преходни и заключителни разпоредби, може би е противоконституционен, защото се дописа Конституцията, но най-малкото е хиперхагъл. Това, което се случва в момента, е, че малкият коалиционен партньор - ПП-ДБ, започва все повече да заприличва на ГЕРБ от лошия му период", изказа мнението си Славев.

ВСС има задължение да защитава независимостта на съдебната власт, което те в момента упражняват декларативно, каза още той. 

Следвайте ни