Д-р Теодор Славев по БНР: Сарафов да напусне поста си. Има инструменти за влияние

Д-р Теодор Славев коментира казуса "Нотариуса" в ефира на Българското национално радио със Силвия Великова. Според д-р Славев няма как ръководителят на прокуратурата да стои там като замесено лице, докато вървят разследвания.

Несъстоялото се поредно изслушване във временната парламентарна комисия по случая "Нотариуса" - на градския прокурор на София, се разви като скандал. Отказът на Илиана Кирилова да се яви се вписва в поредица от критики, отправени към работата на комисията. Според политологът, "Поведението на градския прокурор прилича на поведение на прокурор в тоталитарна държава, без съобразяване с принципите разделението на властите и неуважение към храма на демокрацията, какъвто е парламентът. Тук става въпрос и за тема с много силно обществено значение - какви мрежи са оказвали неправмерно влияние и натиск върху решенията на незаивисимите по закон и конституция магистрати".

"Нищо в прокуратурата не става несъгласувано като йерархия"

Д-р Славев отправи питане как може Борислав Сарафов да продължава да изпълнява функциите на главен прокурор, при положение, че се явява замесено лице. "Най-малкото бон тонът изисква той да отстъпи. Трябва временно да напусне поста, защото очевидно има инструментите, с които да оказва влияние – отказ на ключови прокурори да коментират наказателната политика, промяна на свидетелски показания…"

Цялото интервю слушайте в сайта на БНР тук

Следвайте ни