Биляна Гяурова-Вегертседер в предаването „Денят он ер“: В годините назад темата за нова Конституция излизаше на дневен ред

Препечатка от Bulgaria on Air

До момента няма яснота какви са предложенията за промяна в Конституцията в частта за съдебната система. Тази позиция изрази директорът на Българския институт за правни инициативи Биляна Гяурова-Вегертседер в предаването „Денят он ер“ с водещ Ивайло Лаков. Тя посочи, че не за пръв път се отваря темата за промяна в Конституцията заради съдебната власт, но досега нищо не се е случило.

Първият разговор за промяна беше още през 2002-ра. Периодично на 4-5 години излиза на дневен ред този въпрос. Последно през 2010-та ГЕРБ повдигнаха темата с някои предложения.

Според заявките досега юристът изрази съмнение, че желанието на партиите в парламента да инициират консултации за промяна в Конституцията се правят само заради промени в Закона за съдебната власт.

Аз се опасявам, че ще се говори само за промяна в съдебната власт.

Освен предложенията на ГЕРБ за намаляване на мандата на членовете на ВСС и разделянето му на две квоти – съдийска и прокурорска, Гяурова посочи, че трябва да се помисли и за приравняване на условията за квотата на парламента с тази на магистратите.

 

Парламентарната квота не може да е равна с магистратската. Още повече, че тя няма изискване за прокурори, съдии и следователи, каквото има за магистратската. Така парламента може да си избере 11 прокурори и ще има техен превес.

Експертът посочи още, че Инспекторатът към ВСС трябва да излезе от юрисдикцията на съдебния орган и да се обособи като самостоятелно звено. Така проверяващите работата на заетите в съдебната система ще са по-независими.

Цялото интервю можете да видите тук.

Следвайте ни