Б. Гяурова за БНР: Съдебната реформа не е непременно само антикорупционни мерки

Препечатка от BNR.BG (звуков файл):

Не мисля, че корупцията може да бъде "лекувана" със създаването на подобни органи, на практика, дори действайки превантивно, те все пак действат постфактум. Това каза за предаването "12+3" Биляна Гяурова, директор на Българския институт за правни инициативи, която коментира предложените промени в антикорупционното законодателство:

Корупцията се бори с обучение, възпитание и залагане на редица политически, социални и обществени фактори, които могат да преобърнат натрупвани с години начини на мислене.

Според Гяурова на този етап не е необходим самостоятелен антикорупционен закон, защото има достатъчно други специализирани закони и институции, върху чиято дейност може да се работи с цел подобрение:

Трябва да се вгледаме в недостатъците на тези органи, които съществуват към момента, но които въпреки тях са натрупали някаква практика както положителна, така и отрицателна. По-скоро да се опитаме в нещо съществуващо да го оправим, отколкото да създавам нещо ново без никаква гаранция, че то ще бъде достатъчно работещо.

Директорът на Българския институт за правни инициативи допълни, че в своя доклад Институтът е посочил голяма част от дефицитите, които притежава антикорупционният проект, и подчерта, че не е станало ясно кой точно е съставителят на проекта и как той изведнъж се е появил в публичното пространство:

От момента на внасянето на този законопроект в Народното събрание той някак си беше пуснат по "бързата писта" – мина прекалено бързо вътре, в комисията и самото обсъждане не мисля, че беше достатъчно публично. Основни моменти от самия законопроект останаха неясни.

Биляна Гяурова поясни, че поредната антикорупционна стратегия прави анализ на сегашната ситуация, но не прави анализ на съществуващите органи и определи създаването на нова институция като поредната бюрокрация:

При сегашната ситуация незнайно защо антикорупционните мерки бяха обвързани с това, което се случва на полето на съдебната реформа. Това е непонятно, а самото им обвързване дава един лош сигнал, тъй като съдебната реформа не е непременно само антикорупционни мерки. 

Следвайте ни