Биляна Гяурова-Вегертседер: Новият закон за съдебната власт е една стъпка напред и две назад

Днес приключи гласуването за съдебната реформа, най-ключовият момент в която беше съдийското самоуправление. Това заяви Биляна Гяурова-Вегертседер от Българския институт за правни инициативи (БИПИ) по Bloomberg TV Bulgaria. В „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков тя говори за приетите през последните два дни текстове от Закона за съдебната власт. С промените се дава повече правомощия на регионалните общи събрания на съда, което е форма на децентрализация, поради което тази промяна е положителна, добави тя.

Според други промени обаче магистратите са длъжни да декларират своето участие в всякакви тайни общества, каза тя, добавяйки, че дебатът около въвеждането на тези конкретни текстове е бил насоченсрещу Съюза на съдиите в България. Фактът, че тази организация беше на няколко пъти поименно споменавана, води към мисълта, че с приемането на този текст може да се получи един лов на вещици в съдебната система, добави тя.

По думите ѝ „един такъв откровено репресивен текст“ може да доведе до ситуация подобна на тази в Турция в момента, защото „там в момента се преследват открито съдии и други магистрати, които са членове на тамошната магистратска организация“. Поради това тя описа новият закон за съдебната власт като „една стъпка напред и две назад“.

Интервюто може да бъде видяно в сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Източник: Bloomberg TV Bulgaria

Следвайте ни